Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

ιστολόγιο Π.Ε. Σαρωνικού

από σήμερα μεταφερόμαστε:
όλα τα νέα Κλάδου Ανιχνευτών,
αλλά και της Περιφέρειας Σαρωνικού,
στο ιστολόγιο:

ευχαριστώ!!!

Μάρτιος 2006 - Μάιος 2010...
Η συνεργασία που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια, σαν Έφορος του Κλάδου Ανιχνευτών, τελειώνει κάπου εδώ...
Ένα μεγάλω ευχαριστώ σε όλες και σε όλους σας, Ανιχνεύτριες, Ανιχνευτές και Βαθμοφόρους Κοινοτήτων!!!
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Περιφερειακούς Εφόρους, Παντελή Αργυρίου και Θεόδωρο Ιακώβου, αλλά και τα επιτελεία τους, για την συνεργασία που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια!!!
Εύχομαι ότι μέσα από αυτή την συνεργασία θα κρατήσουμε τις όμορφες και χρήσιμες στιγμές και εμπειρίες και θα ξεχάσουμε τις τυχόν δυσάρεστες.
Κωνσταντίνος Λυγερός

Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Βοήθησε τις τραυματισμένες Θαλάσσιες Χελώνες!

Το 2009 καταγράφηκαν 55 τραυματισμένες Θαλάσσιες Χελώνες σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια που μεταφέρθηκαν μέσω του Πανελληνίου Δικτύου Διάσωσης και του Λιμενικού Σώματος, στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ για περίθαλψη και άλλες 389 (αριθμός ρεκόρ!) που βρέθηκαν νεκρές στις ελληνικές παραλίες.

Για να ενισχυθεί το έργο του Πανελληνίου Δικτύου Διάσωσης, διοργανώνονται, κάθε χρόνο στα πλαίσια λειτουργίας του Κέντρου Εκπαίδευσης Εθελοντών για το Περιβάλλον, σεμινάρια εκπαίδευσης Εθελοντών Διασωστών στα οποία μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι φίλοι της θάλασσας...

το πλήρες κείμενο και πολλές λεπτομέρειες στο:
www.archelon.gr/contents/ourekdil.php?row=row10&eid=57

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Περί δράσης...

Οι θησαυροί της ελληνικής φύσης
στο Μουσείο Ηρακλειδών

Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

καλή επιτυχία!!!

σε όλες και σε όλους
που ξεκινάνε αύριο τις εξετάσεις,
καλή επιτυχία!!!

Τρίτη 11 Μαΐου 2010

περί δράσης...

Έξι χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Ελληνικό τρέχει ξανά νερό. Αυτή τη φορά για το κοινό που μπορεί να δοκιμάσει τις ικανότητες του στο κανόε - καγιάκ, στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις του αθλήματος.
πληροφορίες: www.hellinikonparks.gr

bazzar ορειβατικού εξοπλισμού

Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Shell Eco Marathon 2010: Παγκόσμιο ρεκόρ οικονομίας

Ο διαγωνισμός οικονομίας που έγινε θεσμός σε διεθνές επίπεδο γιόρτασε φέτος τα 25 χρόνια επιτυχημένης διεξαγωγής του, με τη συνοδεία μάλιστα ενός παγκόσμιου ρεκόρ.

Το παγκόσμιο ρεκόρ έγινε από το όχημα με αριθμό 202 της ομάδας του Πολυτεχνείου της Νάντης, η οποία με ένα πρωτότυπο υδρογονοκίνητο όχημα, κατάφερε να καλύψει απόσταση 4.414,1 χιλιομέτρων με μόλις 1 λίτρο καυσίμου και να αφήσει πίσω της την προηγούμενη παγκόσμια επίδοση, που κατείχε από το 2005 μία ελβετική ομάδα, καλύπτοντας τότε 3.836 χιλιόμετρα...

το πλήρες κείμενο στο:
www.4troxoi.gr/default.php?pname=Article&cat_id=4&art_id=11254

Κυριακή 9 Μαΐου 2010

χρόνια πολλά!!!

στις Μαμάδες όλου του κόσμου
Χρόνια Πολλά!!!

Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Ο δικτυακός τόπος της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης
που παρέχει άμεση πρόσβαση
στις εκπαιδευτικές ταινίες
της διεύθυνσης Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης.

www.edutv.gr/

Σάββατο 1 Μαΐου 2010

"Τα ιδανικά της ειρήνης και δικαιοσύνης,
όσο νωρίτερα μπαίνουν στις καρδιές,
τόσο βαθύτερα θα ριζώσουν
και τόσο περισσότερο θα διατηρηθούν."
Γιώργος Σεφέρης

Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

αρι8μίες...

12.345.678.987.654.321 είναι το τετράγωνο του 111.111.111!

98 και μισό τοις εκατό του DNA του ανθρώπου είναι ίδιο με του χιμπατζή...

70 κιλών άνθρωπος διαθέτει κορμί που περιέχει 0,2 mg χρυσού. Όχι ένας συγκεκριμένος. Οποιοσδήποτε! Χρυσωρυχεία όλοι μας κι οι ευτραφείς πιότερο.

πηγή: περιοδικό «ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ» 50, ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 09, ari8μies από τον Πέτρο Ψωμά

οικοσκόπιο

Το οικοσκόπιο του WWF Ελλάς είναι μια συγκεντρωτική απεικόνιση πληροφοριών για το ελληνικό περιβάλλον. Στόχος του είναι να προσφέρει σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη ή φορέα άμεση, έγκυρη και κατανοητή πληροφορία για το περιβάλλον της χώρας μας.

www.oikoskopio.gr/index.html

Shell Eco–Marathon

Στις 6-7 Μαίου, στην πίστα Eurospeedway στο Lausitz της Γερμανίας, θα πραγματοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell. Στον ιδιαίτερο και σημαντικό αγώνα, θα λάβει μέρος για έβδομη συνεχόμενη χρονιά η χώρας μας, και μάλιστα με δύο από τα κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας. Συγκεκριμένα, στις δύο κατηγορίες που υφίστανται, θα λάβουν μέρος η ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και η ομάδα του Πολυτεχνείου της Κρήτης...

το πλήρες κείμενο στο:

5η Κοινότητα Ανιχνευτών Πειραιά

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

1η Κοινότητα Ανιχνευτών Παλ. Φαλήρου 2007

Κονσερβοκούτια αλλιώς...

Είναι απλό να μετατρέψουμε τα παλιά μας κονσερβοκούτια σε εξαιρετικά κηροπήγια. Η χώρα μας έχει την ιδιαιτερότητα να διαθέτει μια ευρύτατη γκάμα κονσερβοποιημένων προϊόντων, τα οποία έχουν και ύφος και χρώμα.

Για τον συγκεκριμένο τύπο κεριού είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε ειδικό φιτίλι για δοχεία, το οποίο θα μείνει αναμμένο καθώς θα λιώνει το κερί. Διαλέξτε το μέγεθος του φιτιλιού έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στη διάμετρο του δοχείου σας. Αν προσθέσετε κερί μέλισσας στο κερί από παραφίνη, ο χρόνος ζωής του κεριού θα επιμηκυνθεί. Μερικές σταγόνες έλαιο κιτρονέλλας, οι οποίες θα προστεθούν στο λιωμένο κερί, δρουν και ως εντομοαπωθητικό.

Προειδοποίηση ασφαλείας
Να τοποθετείτε τα μεταλλικά κουτιά σε σταθερές επιφάνειες, διότι, καθώς καίνε τα κεριά, θερμαίνεται και το δοχείο εξωτερικά. Προσέξτε πως θα τα μετακινήσετε.
Να τσεκάρετε ότι τα κουτιά είναι στεγανά και γεμίστε τυχόν τρύπες με ένα σβόλο από στεγανωτικό πηλό. Σιγουρευτείτε ότι τα δοχεία είναι καθαρά και στεγνά και τα καπάκια έχουν αφαιρεθεί προσεκτικά αφήνοντας μια ομαλή επιφάνεια στο χείλος. Για να υπολογίσετε την ποσότητα κεριού που χρειάζεται, γεμίστε το καλούπι με νερό και μετρήστε το - για κάθε 100 ml νερού θα χρειαστείτε 90 γραμ. κρύου κεριού.
Θα χρειαστείτε: φιτίλι για δοχείο - καθαρό κουτί κονσέρβας για δοχείο - στερεωτικό, βάση φιτιλιού - μολύβι ή βελόνα φιτιλιού - κερί παραφίνης - διπλό βραστήρα - θερμόμετρο για κερί
1. Χρησιμοποιώντας ένα αρκετά μακρύ κομμάτι φιτιλιού, αρκετά πιο μακρύ από το βάθος του δοχείου, πιέστε τη μία άκρη μέσα από τη βάση φιτιλιού, πιέζοντας το μέταλλο γύρω από το φιτίλι για να το ασφαλίσετε. Δέστε την άλλη άκρη γύρω από το μολύβι έτσι ώστε η βάση του φιτιλιού να ακουμπάει στον πάτο του δοχείου, και το μολύβι να βρίσκεται στο χείλος του. Λιώστε το κερί παραφίνης στο πάνω μέρος του διπλού βραστήρα. Τσεκάρετε τη θερμοκρασία του κεριού με το θερμόμετρο. Όταν φτάσει τους 82 βαθμούς Κελσίου, απομακρύνετέ το από τη φωτιά.
2. Ρίξτε μια μικρή ποσότητα κεριού στο δοχείο και κρατήστε το μολύβι και το φιτίλι έτσι ώστε η βάση του φιτιλιού στον πάτο του δοχείου να μη μετακινηθεί. Σταδιακά θα προσθέτετε κερί προσέχοντας να μένουν σταθερά το φιτίλι και η βάση του. Ρίξτε περισσότερο λιωμένο κερί περίπου 1 εκ. από το χείλος του δοχείου και αφήστε το κερί να κρυώσει. Καθώς θα κρυώνει το κερί, θα παρατηρήσετε ότι γύρω από το φιτίλι σχηματίζεται ένα "πηγαδάκι". Ξαναζεστάνετε κερί και προσθέστε όσο χρειάζεται. Ξετυλίξτε το φιτίλι από το μολύβι και κόψτε το σε μήκος της αρεσκείας σας.
Καθώς τα κεριά λιώνουν
η μεταλλική επιφάνεια των δοχείων
θα δώσει μια έξτρα λάμψη.
Μπορείτε να γεμίσετε τα κουτιά
όσες φορές θέλετε.
πηγή: Gourmet, ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, 7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010, Μπέσσυ Νάσση

ανιχνευτικό εργαστήρι πυρόσβεσης

ανιχνευτικό εργαστήρι "πυρόσβεσης" της 1η Κοινότητας Ανιχνευτών Σαλαμίνας σε επίπεδο Τοπικής Εφορείας Σαλαμίνας (ευχαριστούμε την Λίτσα Λιούλη, Α.Κ.Α. 1η Κ.Α. Σαλαμίνας για τις φωτογραφίες που μας έστειλε!!!)

Διοργάνωση Ανιχνευτικού Εργαστηρίου 9ης Κοινότητας Ανιχνευτών Πειραιά

Η 9η Κοινότητα Ανιχνευτών της Τ.Ε. Πειραιά σας προσκαλεί στο Ανιχνευτικό Εργαστήρι που διοργανώνει 8-9 Μαΐου 2010 με θέμα "Εφαρμογές επικοινωνιακών μέσων και πολυμέσων σε παραδοσιακές και ηλεκτρονικές παρουσιάσεις".
Το ΑΕ διοργανώνεται στα πλαίσια της Ανιχνευτικής Προόδου αλλά και των αναγκών που δημιουργούνται στις κοινότητες ανιχνευτών για την άψογη και πληρέστερη παρουσίαση.
Θα υπάρχουν ομιλητές οι οποίοι θα αναλύσουν από την αρχή πώς φτιάχνετε μια καλή παρουσίαση το Σάββατο και την Κυριακή θα συζητήσουν της παρουσιάσεις που θα έχουν δημιουργήσει οι Ανιχνευτές/τριες μέσα από τους ομίλους.
Με τη λήξη του εργαστηρίου οι Ανιχνευτές/τριες θα λάβουν memory stic το οποίο θα περιέχει όλες τις παρουσιάσεις που θα έχουν δει το ΣΚ.
Όσοι και όσες Ανιχνευτές/τριες επιθυμούν να συμμετάσχουν μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλ.: 6936945468 Ευγενία Παπαντωνοπούλου Α.Κ.Α. μέχρι και την Παρασκευή 30 Απριλίου 2010.
Το κόστος καλύπτεται από την Ε.Κ.Σ. της Τ.Ε. Πειραιά.
Παρακαλούνται οι Ανιχνευτές/τριες και οι βαθμοφόροι να προσέρχονται με στολή και στις ώρες έναρξης που αναγράφονται στο αναλυτικό πρόγραμμα που επισυνάπτεται.
Το ΑΕ θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της Περιφερειακής Εφορείας Σαρωνικού «Μανώλης Βελισσάριος» στην Μαρίνα Ζέας – Πειραιάς.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΙΧΝΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 8/5/2010
Προσέλευση 2.00μμ
Προσευχή - Τυπικά Έναρξης 2.30 - 2.45μμ
Έναρξη – Χαιρετισμοί 2.45 - 3.00μμ
Παρουσιάσεις 3.00 - 7.00μμ
(κατά τη διάρκεια ανάλογα με τη ροή του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν και διαλείμματα)
Λήξη 1ης ημέρας - Τυπικά Λήξης 7.00μμ

ΚΥΡΙΑΚΗ 9/5/2010
Προσέλευση 11.00πμ
Προσευχή - Τυπικά Έναρξης 11.20 - 11.40πμ
Έναρξη - Παρουσιάσεις 11.40πμ - 2.00μμ
(κατά τη διάρκεια ανάλογα με τη ροή του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν και διαλείμματα)
Γεύμα 2.00 - 4.00μμ
Παρουσιάσεις 4.00 - 7.30μμ
(κατά τη διάρκεια ανάλογα με τη ροή του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν και διαλείμματα)
Λήξη 2ης ημέρας - Τυπικά Λήξης 7.30μμ

πηγή: ανακοίνωση Τ.Ε. Πειραιά

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Σπαθάρειο Μουσείο

Η δημιουργία του Σπαθάρειου Μουσείου είναι το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας και επίπονης προσπάθειας του διάσημου καλλιτέχνη Ευγένιου Σπαθάρη και της δυνατής θέλησης του Δήμου Αμαρουσίου που συνετέλεσαν στην πραγματοποίηση ενός κοινού ονείρου. Ο Καραγκιόζης να αποκτήσει ένα μόνιμο στέκι.
Το Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών στεγάζεται στο ωραίο νεοκλασικό κτίριο της Πλατείας Κασταλίας και είναι μοναδικό στο είδος του σε ολόκληρο τον κόσμο. Σκοπός του Σπαθάρειου Μουσείου είναι να διατηρήσει, να προστατεύσει και να προβάλλει με κάθε τρόπο αυτό το σημαντικό μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που εκπροσωπεί το λαϊκό θέατρο και ο ήρωας του, ο ελληνικός Καραγκιόζης.
Πρόκειται για έναν χώρο τον οποίο επισκέπτονται οι μεν μεγάλοι για να θυμούνται τα παιδικά τους χρόνια, οι δε μικροί για να μαθαίνουν, από τα έργα και τις φιγούρες που θα βλέπουν, την ιστορία του θεάτρου σκιών και του ελληνικού Καραγκιόζη.

Κλαουράκης Νικόλαος
Ωρίωνας
Αρχηγός 8ης Κοινότητας Ανιχνευτών Κορυδαλλού

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

ξανά αναβολή ανιχν. εργ. ναυαγοσωστικής

Μετά από πολλή προσπάθεια και αρκετές αρνητικές συγκυρίες και αυτή τη φορά η πισίνα δεν θέλει να μας κάνει το χατήρι, να συνεργαστεί μαζί μας... (πανελλήνιοι αγώνες).
Έτσι για το ερχόμενο ΣΚ 24 & 25 Απριλίου 2010, το Ανιχνευτικό Εργαστήρι "Ναυαγοσωστικής" που διοργανώνει ο Κλάδος Ανιχνευτών, αναβάλεται.
Γίνονται προσπάθειες να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τις εξετάσεις των σχολείων.
Λυπούμαστε για την αναστάτωση που θα προκαλέσουμε για άλλη μιά φορά στο προγραμμά σας.

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

κωπηλασία

Ευχαριστούμε τον φίλο Γιάννη Φορμόζα για το χρόνο που διέθεσε να μας βοηθήσει στη δράση κωπηλασίας που είχαμε προγραμματίσει, καθώς επίσης και για τη διάθεση της Λέμβου. Ελπίζουμε να τα ξαναπούμε σύντομα, με μια άλλη Ναυτοπροσκοπική δράση που θα προγραμματίσουμε.

8η Κοινότητα Ανιχνευτών Κορυδαλλού

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Bring them back

Η νέα καμπάνια της Ελλάδας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα και την επανένωση του μνημείου

www.protagon.gr/default.aspx?tabid=654&videoid=2129

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Σε όλα τα μικρά και μεγάλα,
λυκόπουλα του Σαρωνικού,
να περάσετε όμορφα,
εκεί... στις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων,
στον Άγιο Ανδρέα, στις 17 & 18 Απριλίου 2010
ΑνιχνευτέΣαρωνικού

Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Η φύση σε αριθμούς

H φύση σε αριθμούς: μια ταινία μικρού μήκους εμπνευσμένη από τους αριθμούς, την γεωμετρία και την φύση

www.protagon.gr/default.aspx?tabid=638&videoid=2112

Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

26η Π.Α.Π.Ε.


ανιχνεύτριες και ανιχνευτές...
οργανωτική επιτροπή...
και όλοι όσοι βρίσκεστε στην
όμορφη Θεσσαλονίκη...
για την 26η Π.Α.Π.Ε...
Καλή Επιτυχία!!!
Καλή Διασκέδαση!!!
Να περάσετε όμορφα!!!
ΑνιχνευτέΣαρωνικού

Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Σάλπαρε το καταμαράν Plastiki για το «νησί των σκουπιδιών»

Το αυτοσχέδιο καταμαράν Plastiki, το οποίο είναι φτιαγμένο από 12,000 πλαστικά μπουκάλια και ανακυκλώσιμο υλικό, ξεκίνησε το ταξίδι του από το Σαν Φρανσίσκο με προορισμό το Σίδνευ, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC...

το πλήρες κείμενο στο:
www.econews.gr/2010/03/26/plastiki-sailed-garbage-island
και επίσης:
www.theplastiki.com

Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

εν λευκώ...

«Διεκδικούμε την αλάνα μας»

Τελείωσαν τα μαθήματά τους. Απογευματάκι και βγήκαν έξω να παίξουν. Ο Χρήστος φέρνει την μπάλα. Σε λίγο έχουν κατέβει και οι άλλοι. Ο Βλαντ, η Αλεξάνδρα, η Χρύσα και τα άλλα παιδιά. Και αρχίζει το παιχνίδι. Για την ακρίβεια, δεν προλαβαίνει να αρχίσει και ανοίγει η πρώτη πόρτα: «Πάλι εδώ είστε;». Και η δεύτερη: «Αν σας ξαναπιάσω εδώ, χαθήκατε». Και η τρίτη: «Εξαφανιστείτε από εδώ παλιόπαιδα». Τα παιδιά δεν το βάζουν κάτω. Αποφασίζουν να διεκδικήσουν το παιχνίδι τους. Από αυτό το σημείο και τη γειτονιά της Πάτρας, αρχίζει και η ταινία. «Τα παιδία δεν παίζει». «Η ιδέα μας ήρθε εκεί που παίζαμε στην πιλοτή. Και δεν μας άφηναν, μας κυνηγούσαν. Ως και με μαχαίρια μας κυνήγησαν. Κάτι γυναίκες απειλούσαν ότι θα φωνάξουν την Αστυνομία» λέει στα Νέα (29/3/2010) η Αλεξάνδρα.

Τότε τα παιδιά σκέφτηκαν πως είχαν το δίκιο με το μέρος τους- το δικαίωμα στο παιχνίδι- και θα διεκδικούσαν τον χώρο τους για να παίξουν. Θα μπορούσε ο δήμαρχος να κάνει κάτι, σκέφτηκαν. «Ο δήμαρχος στην αρχή απέφευγε να μας απαντήσει», λένε. «Να ξαναδοκιμάσουμε», είπαν τα παιδιά. Και ξαναδοκίμασαν. Ώσπου τα κατάφεραν. Στην περιοχή κάτω από τον Άγιο Αλέξιο, στο παλιό λούνα παρκ, κέρδισαν την αλάνα τους. Και όχι μόνο την αλάνα τους, κέρδισαν και μια ταινία - ντοκιμαντέρ, καθώς όλη αυτήν την περιπέτεια την κατέγραψε η κάμερα της 28χρονης Αγγέλης Ανδρικοπούλου και του 36χρονου Αργύρη Τσεπελίκα.

Ο Χρήστος, 10 ετών, είναι ο... βετεράνος του σινεμά στην παρέα. Έχει παίξει και σε μια ακόμη μικρού μήκους ταινία της Αγγέλης. «Δεν το περιμέναμε ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε», λέει. «Όταν το έλεγα στους συμμαθητές μου δεν με πίστευαν, ώσπου είδαν την ταινία. Τώρα θα μας φτιάξει ο δήμαρχος το γήπεδο και θα παίζουμε. Με χορτάρι αληθινό». Η Αλεξάνδρα, που είναι 13 ετών και πηγαίνει στην Α΄ Γυμνασίου, στο 1ο Γυμνάσιο της Πάτρας, έχει βγάλει το συμπέρασμα: «Με επιμονή και υπομονή τα καταφέρνεις». Ήταν τόσο έντονη η εμπειρία, που μάλλον θα το θυμάται σε όλη τη ζωή της.

Η Χρύσα είναι 15 ετών, μαθήτρια του 6ου Λυκείου Πάτρας. Εκτιμά πολύ αυτό που πέτυχαν. «Θυμάμαι τα γυρίσματα που κάναμε στο σπίτι. Και λέγαμε πως η ζωή ενός εφήβου έχει πάρα πολλές ώρες στο Ίντερνετ. Υπάρχει ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, να βγούμε έξω και να παίξουμε». Της αρέσει το μπάσκετ. Και το να βγει έξω είναι ένα βήμα προς τα εκεί και στην ποιότητα της υπόλοιπης ζωής της.

«Η ιδέα για το ντοκιμαντέρ γεννήθηκε καθώς παρακολουθούσα τα παιδιά, τον αδελφό μου Χρήστο και τους φίλους του, να παίζουν έξω» λέει η σκηνοθέτις Άγγελη Ανδρικοπούλου. «Και το συζητούσα με τον φίλο μου (τον Αργύρη) πόσο ωραία και αρμονικά παίζουν παιδιά από διαφορετικές χώρες, από την Αλβανία και την Ουκρανία και από αλλού και το μόνο για το οποίο μάλωναν ήταν για το ποιος παίζει καλύτερα μπάλα... Έτσι αρχίσαμε τα γυρίσματα δειλά δειλά, κουβεντιάζοντας με τα παιδιά και κρατώντας τούς διαλόγους τους για την ταινία».

πηγή: www.e-paideia.net/news/article.asp?lngEntityID=65202&lngDtrID=102
"Μακριά χτυπούν καμπάνες από κρύσταλλο:
Αύριο, αύριο, αύριο, το Πάσχα του Θεού!"
Οδυσσέας Ελύτης

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

η συμβουλή μας

κάθε ώρα να είναι
"Η Ώρα της Γης"!!!

αρι8μίες...

facebook

Ο μέσος χρήστης έχει 130 φίλους.
50% των χρηστών το χρησιμοποιούν κάθε μέρα.
Ο μέσος χρήστης είναι μέλος σε 13 groups.
Περισσότεροι από 400 εκατομμύρια ενεργοί χρήστες.
Ο μέσος χρήστης ξοδεύει 55 λεπτά κάθε μέρα στο Facebook.
Το Facebook μεταφράζεται σε περισσότερες από 70 γλώσσες.
Περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια events δημιουργούνται κάθε μήνα.
Υπάρχουν περισσότερες από 500.000 εφαρμογές στο Facebook.
Περισσότερες από 3 δισεκατομμύρια φωτογραφίες «ανεβάζουν» οι χρήστες κάθε μήνα.
Ο μέσος χρήστης στέλνει 8 αιτήσεις φιλίας κάθε μήνα.
Περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο τοπικές επιχειρήσεις διαθέτουν σελίδα στο Facebook.


πηγή: BHMagazino, 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010, τ.488

παράξενα και όμως αληθινά

Τα κουκούτσια του μήλου περιέχουν υδροκυάνιο.

Οι καμήλες έχουν τρεις βλεφαρίδες.

πηγή: www.in2life.gr

ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΜΑΣ...ΚΑΙ ΤO ΠΑΣΧΑ

ευχαριστούμε για την αφίσα τον Ευριπίδη Δήμου, Α.Κ.Α. 2ου Σ. Ν/Π Νέου Φαλήρου

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Τα 10 πιο παράξενα πράγματα που οι φυσικοί γνωρίζουν (κι εμείς μάλλον αγνοούμε)

Οι φυσικοί πιστεύουν πολλά παράξενα πράγματα, γι' αυτό άλλωστε οι κοινοί θνητοί συχνά τους περνάνε για τρελούς. Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα απίστευτα πράγματα, σύμφωνα με τους φυσικούς, είναι η πραγματικότητα γύρω μας, αλλά εμείς δεν μπορούμε (ή δεν θέλουμε) να τη συνειδητοποιήσουμε. Σαν μια μικρή συνεισφορά στην καλύτερη κατανόηση του κόσμου όπου ζούμε, ακολουθεί μια παρουσίαση των δέκα σημαντικότερων και πιο παράξενων πραγμάτων που η Φυσική έχει ανακαλύψει, σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση που έκανε ο φυσικός-κοσμολόγος και συγγραφέας εκλαϊκευτικών επιστημονικών βιβλίων Μάρκους Τσόουν, για λογαριασμό της βρετανικής εφημερίδας Telegraph...

το πλήρες κείμενο στο:

περί δράσης...

και όχι μόνο στην Κηφισιά...
www.gnhm.gr/

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

ελληνική ιστορία

ένα ενδιαφέρον site

25η Μαρτίου 1821

Η Επανάσταση του 1821 στάθηκε το πιο σημαντικό γεγονός γιατί απέδειξε ότι η αγωνιστικότητα και η ισχυρή θέληση ενός λαού μπορούν να αλλάξουν την ιστορική του μοίρα.
Παρά τη διχόνοια και τα μελανά της σημεία, οι πρόγονοί μας Αγωνιστές, μας παρέδωσαν ένα σύμβολο Ελευθερίας γραμμένο με το αίμα τους.
Όπως λέει και ο Στρατηγός Μακρυγιάννης: «Τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί και αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι. Το λοιπόν δουλέψαμε όλοι μαζί και να μην λέγει ο δυνατός “εγώ”, ούτε ο αδύνατος. Ξέρετε πότε να λέγει ο καθείς “εγώ”; Όταν αγωνιστεί μόνος του να φκειάση ή να χαλάση, να λέγη εγώ, όταν όμως αγωνίζονται πολλοί να φκειάσουν, τότε να λένε “εμείς”. Είμαστε εις το “εμείς” και όχι εις το “εγώ”.
Να γιατί ο Αγώνας του 1821 παραμένει διαχρονικός και επίκαιρος για μας τους Νεοέλληνες. Η Ελευθερία θέλει αρετή και τόλμη, θέλει θυσίες για να την αποκτήσουμε και προπαντός για να τη διατηρήσουμε.


κείμενο: Νίκος Κλαουράκης, Α.Κ.Α 8ης Κ.Α. Κορυδαλλού

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

ανιχνευτικό εργαστήρι Ναυαγοσωστικής

ΑΝΑΒΟΛΗ ανιχνευτικού εργαστηρίου Ναυαγοσωστικής,
λόγω αδυναμίας φιλοξενίας σε κολυμβητήριο...
Έγιναν προσπάθειες να βρεθεί άλλο... αλλά δεν στάθηκε δυνατόν...
Προγραμματίζεται για τις 24 & 25 Απριλίου 2010.
Λεπτομέρειες θα ακολουθήσουν πολύ σύντομα...

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Στην Καλαμπάκα εντοπίστηκε το αρχαιότερο τεχνικό έργο

Στο προϊστορικό σπήλαιο της Θεόπετρας, κοντά στην Καλαμπάκα στη Θεσσαλία, εντοπίστηκε το αρχαιότερο τεχνικό έργο στον ελλαδικό χώρο, ίσως και παγκοσμίως. Πρόκειται για ένα πέτρινο τείχος, που κατασκευάστηκε πριν 23.000 χρόνια, δηλαδή κατά την ψυχρότερη περίοδο της τελευταίας παγετώδους εποχής...

το πλήρες κείμενο στο:
www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1119193&lngDtrID=253

Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Ο Κορινθιακός Κόλπος ήταν λίμνη!

Προτού η στάθμη της θάλασσας ανεβεί κατά 120 μέτρα, οι Κυκλάδες ήταν ένα νησί και ο Κορινθιακός λίμνη, αποκαλύπτει ο αρχαιολόγος- ιστορικός Γεώργιος Σταϊνχάουερ.
Oι σημερινοί φόβοι των κλιματικών αλλαγών έγιναν πραγματικότητα τουλάχιστον δύο φορές στο παρελθόν. Όπως εξηγεί ο αρχαιολόγος και ιστορικός Γεώργιος Σταϊνχάουερ, στο Πλειστόκαινο (παλαιολιθική περίοδος) η στάθμη της θάλασσας που ακολούθησε την τήξη των πάγων ανέβηκε κατά τουλάχιστον 120 μέτρα. Προτού συμβεί αυτό, υπολογίζεται ότι η Κέρκυρα και η Λευκάδα στο Ιόνιο και η Σαλαμίνα και η Αίγινα στον Σαρωνικό ήταν ακόμη μέρος της ξηράς. Κάτι που σημαίνει ότι τα βαθύτερα σημεία του Κορινθιακού και του Σαρωνικού ήταν απλώς λίμνες...

το πλήρες κείμενο στο:
www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=4565335

φαγητά που μπορούν να γίνουν εύκολα...

Η
9η Κοινότητα Ανιχνευτών Πειραιά,
την Κυριακή 21 Μαρτίου 2010 στις 18:00,
στην εστία της, Ακτή Μουτσοπούλου 52,
διοργανώνει μαγειρική βραδιά με θέμα
"Φαγητά που μπορούν να γίνουν εύκολα σε γκαζάκι".
Μέχρι την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010 στις 17:00,
όποιοι θέλουν να συμμετάσχουν,
να ενημερώσουν την Α.Κ.Α.
Ευγενία Παπαντωνοπούλου στο τηλ. 6936945468
Κόστος συμμετοχής: 5,00 €

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Κάναμε Rafting, χορέψαμε salsa, ντυθήκαμε Βραζιλιάνες, μπήκαμε στο Σπήλαιο και πιάσαμε κορυφή!!!

το ξεχάσαμε όταν μας το στείλανε, αλλά έστω και αργά το "ανεβάζουμε"...

http://3rd-seascouts-group-neofaliro.blogspot.com/2010/02/rafting-salsa.html

πηγή: e-mail Δημήτρη Αναγνώστου, Α.Σ. 3ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Νέου Φαλήρου

Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Η Ώρα της Γης

Η πόλη που μετακίνησε ο Εγκέλαδος

Σύμφωνα με μελέτη Χιλιανών και Αμερικανών επιστημόνων
Μετατοπίστηκε δυτικά κατά τρία μέτρα η Κονσεπσιόν

Η πόλη Κονσεπσιόν στη Χιλή μετατοπίστηκε κατά τρία μέτρα προς τα δυτικά μετά το φονικό σεισμό μεγέθους 8,8 βαθμών στις 27 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με μελέτη Χιλιανών και Αμερικανών επιστημόνων.

Οι μελετητές ανακάλυψαν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας βρίσκεται τώρα 3,04 μέτρα δυτικότερα σε σχέση με τη θέση της πριν το σεισμό.
Για την πρωτεύουσα, Σαντιάγκο, οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι μετατοπίστηκε κατά 27,7 εκατοστά προς τα δυτικά...

το πλήρες κείμενο στο:
www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=139593

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

26η Π.Α.Π.Ε.... σπεύσατε - σπεύσατε...

Αγαπητοί Βαθμοφόροι και λοιποί αρμόδιοι!!!
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την συμμετοχή στην ΠΑΠΕ τελειώνει στις 15 Μαρτίου, ημέρα Δευτέρα. Η Οργανωτική Επιτροπή παρακαλεί ότι εφόσον έχετε αποφασίσει την συμμετοχή σας στην ΠΑΠΕ, να κάνετε την αίτηση πιο πριν και όχι, κατά τα ελληνικά ήθη και έθιμα, την τελευταία στιγμή...
Θα τους διευκολύνουμε πάρα πολύ!!!
Σπεύσατε - σπεύσατε!!!
Επίσης προγραμματίζεται να δρομολογηθούν πούλμαν από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη και επιστροφή. Έχετε το και αυτό στα υπόψη σας για το κόστος και τον τρόπο του πήγαινε - έλα.

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

τουρνουά μπάσκετ

Παγκόσμιες παρενέργειες

Ο σεισμός της Χιλής «μείωσε τη διάρκεια της ημέρας»

Πασαντίνα

Ο σεισμός των 8,8 βαθμών που συντάραξε τη Χιλή το Σάββατο προκάλεσε μια ανεπαίσθητη αλλά μόνιμη μετατόπιση του άξονα της Γης, με αποτέλεσμα η διάρκεια της ημέρας να μειωθεί κατά 1,26 microsecond (εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου), δείχνουν οι προκαταρκτικοί υπολογισμοί της NASA.
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, το φαινόμενο οφείλεται στην απότομη μετατόπιση εδαφών, η οποία άλλαξε την κατανομή της μάζας του πλανήτη. Το ίδιο είχε εξάλλου παρατηρηθεί και μετά το σεισμό της Σουμάτρας, που προκάλεσε το ασιατικό τσουνάμι του 2004...

το πλήρες κείμενο στο:
www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1112147&lngDtrID=252

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

εν λευκώ...

Ο (άλλος) κόσμος του Facebook

Όχι, δεν έχω λογαριασμό στο Facebook. Ούτε σκοπεύω να ανοίξω. Δεν το θέλω το μπουκέτο λουλούδια (εικονικό, εννοείται) που θα μου στείλει η πιο αντιπαθητική συμμαθήτρια που είχα στο Δημοτικό, η οποία αίφνης, θα με ξαναθυμηθεί. Γιατί μετά θα πρέπει να της απαντήσω, στέλνοντάς της λουλούδια (εικονικά, πάντα) με τη σειρά μου. Θα το κάνω μ το ζόρι, μόνο και μόνο για να μη με πει αγενή. Και θα πρέπει να τη ρωτήσω τι κάνει στη ζωή της. Και να εκδηλώσω όλον τον τρελό ενθουσιασμό (που δεν έχω) μπροστά στην οικογενειακή ευτυχία της: "Τρία παιδιά; Πότε πρόλαβες, καλέ; Να σου ζήσουν! Αυτά είναι; Στη φωτογραφία που ανέβασες; Κουκλιά!" Το διαδικτυακό ξαναντάμωμα των παλιών γνωστών μου είναι από αδιάφορο ως ενοχλητικό. Να κάθομαι τώρα εγώ να εξηγώ σε ανθρώπους με τους οποίους έχω χαθεί εδώ και χρόνια ποιος είμαι σήμερα και πως έφτασα ως εδώ... Για ποιόν λόγο; Για να ικανοποιήσω την περιέργειά τους. Εγώ πάντως δεν έχω περιέργεια να μάθω τι απέγιναν.
Ακούγομαι ψυχρός; Ενώ το Facebook είναι ό,τι πιο θερμό... Και όμως, οι περισσότεροι γνωστοί και φίλοι έχουν εγγραφεί. Θέλει και η θεία Ιουλία να τη γράψω. Γιατί η φίλη της, η Μία, που γράφτηκε επικοινώνησε έπειτα από 70 χρόνια με μία εξαδέλφη της που έχει παντρευτεί (και χήρεψε) στο Κίνγκστον της Νέας Ζηλανδίας. "Εσύ δεν έχεις εξαδέλφη στη Νέα Ζηλανδία" της λέω στην προσπάθειά μου να την αποτρέψω. "Θα μπορώ να μιλώ με την εξαδέλφη της Μίας. Πρόκειται, μου είπε, για μια πολύ συμπαθητική κυρία. Και θα μου δώσει και τη συνταγή για την Πάβλοβα, που εκεί κάτω είναι το εθνικό γλυκό τους. Δεν θες να μάθω να σου φτιάχνω Πάβλοβα;" Όχι. Της έχει όμως καρφωθεί στο μυαλό το Facebοοk και άντε τώρα να της το βγάλω. Άκουσε και ότι δεν πληρώνεις τίποτε, ότι όλο το κολπάκι είναι στο τζάμπα, και έχει ενθουσιαστεί.
Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω αυτού του είδους τον ενθουσιασμό. Αντί να βγαίνουμε με τους φίλους που θέλουν να μας συναντήσουν, με ανθρώπους που δεν μπορούμε να καθήσουμε δίπλα τους, να τους αγγίξουμε, να τους μυρίσουμε (μη μου πείτε ότι εσείς δεν μυρίζετε τους φίλους σας...), καθόμαστε μπροστά στο κομπιούτερ και στέλνουμε εικονικά γατάκια, σκυλάκια, βατραχάκια και άλλα χαζοχαρούμενα πραγματάκια που λήγουν σε -άκια σε γνωστούς και αγνώστους. Κυρίως σε αγνώστους. Γιατί, στην πραγματικότητα, δεν γνωρίζετε τίποτε για τη Γιαννούλα ("τώρα με λένε Ιωάννα") που πριν από 33 χρόνια πέρασε μία εβδομάδα στην Αιδηψό με τη γιαγιά της, στο ίδιο ξενοδοχείο όπου μένατε εσείς με τη δική σας γιαγιά... Ούτε καν θυμόσασταν την ύπαρξή της. Εκείνη όμως σας θυμήθηκε και σας έκανε "add". Και πρέπει να της στέλνετε (εικονικές) τούρτες στα γενέθλιά της, να την παρηγορείτε που την εγκατέλειψε ο (πραγματικός) γκόμενος (ενώ εσάς, σκασίλα σας) για μια "μην πω τι" που γνώρισε στο "Hi5" (άλλο διαδικτυακό μπλαμπλάδικο). Όπως πρέπει να αντικρούετε τις επίμονες προτάσεις της να πιείτε έναν καφέ από κοντά. Ωραία σχέση, ε;
Κατά τα άλλα, το Διαδίκτυο μας φέρνει πιο κοντά. Με εκείνους που δεν θέλουμε. Και μας απομακρύνει από εκείνους που θέλουμε, από τους δικούς μας ανθρώπους με τους οποίους όλο και πιο σπάνια συναντιόμαστε για να πιούμε ένα ποτήρι κρασί. "Αφού, παιδάκι μου, με την εξαδέλφη της Μίας δεν θα το πιούμε ποτέ το κρασί, λόγω αποστάσεως, γιατί να μη με γράψεις σε αυτό το μαραφέτι, το πως το λένε, για να έχω μία επαφή;" επιμένει η θεία Ιουλία. Επαφή με μια άγνωστη τι να την κάνεις; "Να την κάνω γνωστή!" Θα τον βρει τον τρόπο, το ξέρω, και θα με υποχρεώσει να την εγγράψω. "Όχι ως Ιουλία, ως Julia, για να το καταλαβαίνουν και οι φίλοι που θα κάνω στο εξωτερικό". Βοήθειαααα!
Αν και, φωνάζω δεν φωνάζω, φοβάμαι ότι κανένας δεν θα με λυπηθεί. Όλοι, σχεδόν όλοι, έχουν εγγραφεί στο Facebook. Με αρκετούς να σπέρνουν και να οργώνουν και τη διαδικτυακή φάρμα τους. Ναι, υπάρχει και αυτό για όσους δεν το γνωρίζετε, ένα εικονικό αγρόκτημα το οποίο οργανώνετε όπως θέλετε, έτσι για να περνάει η ώρα σας. Αν κάποτε οι άνθρωποι είχαν όνειρο να φύγουν από την πόλη και να ζήσουν σε ένα κτήμα, σήμερα ονειρεύονται να καταφέρουν να μαζέψουν όλα τα ψεύτικα αβγά που έκανα οι ψεύτικες κότες τους προτού πιάσει ψεύτικη βροχή και βραχούν - στα ψέμματα. Παίρνουν πόντους τότε. Και έτσι... παραγωγικά περνάνε τον χρόνο τους. Αθήνα 2009 προς 2010: Αγρότης (εικονικός)μόνος ψάχνει και το μόντεμ ανάβουν. Μήπως την ίδια στιγμή σβήνουν όλα εκείνα που μας κρατούσαν κοντά; Αν και κατά πολλούς, εκείνο που τους κρατάει κοντά με τους δικούς τους είναι το Facebook. Τι να πω. Μπορεί...

πηγή: ΒΗΜagazino, 25-27 Δεκεμβρίου 2009, τ.480, ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΑ, Κοσμάς Βίδος
"Ηγεσία είναι
η ικανότητα να μετατρέπεις
το όραμα σε πραγματικότητα."
Warren G. Bennis
Μάρτιος 2006 > Μάρτιος 2010

4 χρόνια...

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

η συμβουλή μας

Σε κάθε στάση μεγαλύτερη από 1 λεπτό,
σβήνετε τον κινητήρα.
Αφήστε το περιβάλλον ν' αναπνεύσει!!!

αρι8μίες...

το 98% των γυάλινων χρηστικών αντικειμένων στη Δανία επιστρέφονται από τους καταναλωτές στα σούπερ μάρκετ για να επαναχρησιμοποιηθούν.

6.500 τόνοι σκουπιδιών παράγονται καθημερινά μόνο στην Αττική.

πηγή: FAQ Νο 77 - 19 Νοεμβρίου 2009

παράξενα και όμως αληθινά

Οι αστακοί είναι γαλαζοαίματοι.

πηγή: www.in2life.gr

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Από το θρανίο στο... υπουργείο

H 18χρονη Αναστασία Κορέντη, «πρώτη των πρώτων» στις περσινές πανελλαδικές εξετάσεις και σήμερα φοιτήτρια στο ΕΜΠ, προ ημερών βραβεύθηκε για την πρωτιά της και το... έπαθλο ήταν μία θέση στο Ινστιτούτο Νεολαίας της Γ.Γ. Νέας Γενιάς. Όπως αναφέρει το ΄Εθνος (21.02.2010), το κορίτσι από τον Βόλο Μαγνησίας που έγραψε 20 (!) και στα έξι πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα (συγκεντρώνοντας 19.960 μόρια), κατάφερε να περάσει πάνω από το νήμα της «αφρόκρεμας των αριστούχων» σε όλη τη χώρα, κερδίζοντας μια δημόσια θέση που για πρώτη φορά δίδεται σε φοιτητή...

το πλήρες κείμενο στο:
www.e-paideia.net/news/article.asp?lngEntityID=64956&lngDtrID=102

δράσεις... δράσεις...

Οι φωτό είναι απο δράσεις που έχουν γίνει απο Σεπτέμβρη μέχρι και τη χειμερινή (Μουσείο Ακρόπολης-Επίσκεψη σε αρχαιολογικό χώρο στη Σαλαμίνα-Μονοήμερο στα Κανάκια-Χειμερινή δράση στα Καλάβρυτα).
Ευχαριστούμε Λίτσα (Λ. Λιούλη Α.Κ.Α. 1ου Σ. Ν/Π Σαλαμίνας) για τις όμορφες φωτογραφίες!!!