Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Κονσερβοκούτια αλλιώς...

Είναι απλό να μετατρέψουμε τα παλιά μας κονσερβοκούτια σε εξαιρετικά κηροπήγια. Η χώρα μας έχει την ιδιαιτερότητα να διαθέτει μια ευρύτατη γκάμα κονσερβοποιημένων προϊόντων, τα οποία έχουν και ύφος και χρώμα.

Για τον συγκεκριμένο τύπο κεριού είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε ειδικό φιτίλι για δοχεία, το οποίο θα μείνει αναμμένο καθώς θα λιώνει το κερί. Διαλέξτε το μέγεθος του φιτιλιού έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στη διάμετρο του δοχείου σας. Αν προσθέσετε κερί μέλισσας στο κερί από παραφίνη, ο χρόνος ζωής του κεριού θα επιμηκυνθεί. Μερικές σταγόνες έλαιο κιτρονέλλας, οι οποίες θα προστεθούν στο λιωμένο κερί, δρουν και ως εντομοαπωθητικό.

Προειδοποίηση ασφαλείας
Να τοποθετείτε τα μεταλλικά κουτιά σε σταθερές επιφάνειες, διότι, καθώς καίνε τα κεριά, θερμαίνεται και το δοχείο εξωτερικά. Προσέξτε πως θα τα μετακινήσετε.
Να τσεκάρετε ότι τα κουτιά είναι στεγανά και γεμίστε τυχόν τρύπες με ένα σβόλο από στεγανωτικό πηλό. Σιγουρευτείτε ότι τα δοχεία είναι καθαρά και στεγνά και τα καπάκια έχουν αφαιρεθεί προσεκτικά αφήνοντας μια ομαλή επιφάνεια στο χείλος. Για να υπολογίσετε την ποσότητα κεριού που χρειάζεται, γεμίστε το καλούπι με νερό και μετρήστε το - για κάθε 100 ml νερού θα χρειαστείτε 90 γραμ. κρύου κεριού.
Θα χρειαστείτε: φιτίλι για δοχείο - καθαρό κουτί κονσέρβας για δοχείο - στερεωτικό, βάση φιτιλιού - μολύβι ή βελόνα φιτιλιού - κερί παραφίνης - διπλό βραστήρα - θερμόμετρο για κερί
1. Χρησιμοποιώντας ένα αρκετά μακρύ κομμάτι φιτιλιού, αρκετά πιο μακρύ από το βάθος του δοχείου, πιέστε τη μία άκρη μέσα από τη βάση φιτιλιού, πιέζοντας το μέταλλο γύρω από το φιτίλι για να το ασφαλίσετε. Δέστε την άλλη άκρη γύρω από το μολύβι έτσι ώστε η βάση του φιτιλιού να ακουμπάει στον πάτο του δοχείου, και το μολύβι να βρίσκεται στο χείλος του. Λιώστε το κερί παραφίνης στο πάνω μέρος του διπλού βραστήρα. Τσεκάρετε τη θερμοκρασία του κεριού με το θερμόμετρο. Όταν φτάσει τους 82 βαθμούς Κελσίου, απομακρύνετέ το από τη φωτιά.
2. Ρίξτε μια μικρή ποσότητα κεριού στο δοχείο και κρατήστε το μολύβι και το φιτίλι έτσι ώστε η βάση του φιτιλιού στον πάτο του δοχείου να μη μετακινηθεί. Σταδιακά θα προσθέτετε κερί προσέχοντας να μένουν σταθερά το φιτίλι και η βάση του. Ρίξτε περισσότερο λιωμένο κερί περίπου 1 εκ. από το χείλος του δοχείου και αφήστε το κερί να κρυώσει. Καθώς θα κρυώνει το κερί, θα παρατηρήσετε ότι γύρω από το φιτίλι σχηματίζεται ένα "πηγαδάκι". Ξαναζεστάνετε κερί και προσθέστε όσο χρειάζεται. Ξετυλίξτε το φιτίλι από το μολύβι και κόψτε το σε μήκος της αρεσκείας σας.
Καθώς τα κεριά λιώνουν
η μεταλλική επιφάνεια των δοχείων
θα δώσει μια έξτρα λάμψη.
Μπορείτε να γεμίσετε τα κουτιά
όσες φορές θέλετε.
πηγή: Gourmet, ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, 7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010, Μπέσσυ Νάσση

Δεν υπάρχουν σχόλια: