Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

αρι8μίες...

12.345.678.987.654.321 είναι το τετράγωνο του 111.111.111!

98 και μισό τοις εκατό του DNA του ανθρώπου είναι ίδιο με του χιμπατζή...

70 κιλών άνθρωπος διαθέτει κορμί που περιέχει 0,2 mg χρυσού. Όχι ένας συγκεκριμένος. Οποιοσδήποτε! Χρυσωρυχεία όλοι μας κι οι ευτραφείς πιότερο.

πηγή: περιοδικό «ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ» 50, ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 09, ari8μies από τον Πέτρο Ψωμά

οικοσκόπιο

Το οικοσκόπιο του WWF Ελλάς είναι μια συγκεντρωτική απεικόνιση πληροφοριών για το ελληνικό περιβάλλον. Στόχος του είναι να προσφέρει σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη ή φορέα άμεση, έγκυρη και κατανοητή πληροφορία για το περιβάλλον της χώρας μας.

www.oikoskopio.gr/index.html

Shell Eco–Marathon

Στις 6-7 Μαίου, στην πίστα Eurospeedway στο Lausitz της Γερμανίας, θα πραγματοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell. Στον ιδιαίτερο και σημαντικό αγώνα, θα λάβει μέρος για έβδομη συνεχόμενη χρονιά η χώρας μας, και μάλιστα με δύο από τα κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας. Συγκεκριμένα, στις δύο κατηγορίες που υφίστανται, θα λάβουν μέρος η ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και η ομάδα του Πολυτεχνείου της Κρήτης...

το πλήρες κείμενο στο:

5η Κοινότητα Ανιχνευτών Πειραιά

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

1η Κοινότητα Ανιχνευτών Παλ. Φαλήρου 2007

Κονσερβοκούτια αλλιώς...

Είναι απλό να μετατρέψουμε τα παλιά μας κονσερβοκούτια σε εξαιρετικά κηροπήγια. Η χώρα μας έχει την ιδιαιτερότητα να διαθέτει μια ευρύτατη γκάμα κονσερβοποιημένων προϊόντων, τα οποία έχουν και ύφος και χρώμα.

Για τον συγκεκριμένο τύπο κεριού είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε ειδικό φιτίλι για δοχεία, το οποίο θα μείνει αναμμένο καθώς θα λιώνει το κερί. Διαλέξτε το μέγεθος του φιτιλιού έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στη διάμετρο του δοχείου σας. Αν προσθέσετε κερί μέλισσας στο κερί από παραφίνη, ο χρόνος ζωής του κεριού θα επιμηκυνθεί. Μερικές σταγόνες έλαιο κιτρονέλλας, οι οποίες θα προστεθούν στο λιωμένο κερί, δρουν και ως εντομοαπωθητικό.

Προειδοποίηση ασφαλείας
Να τοποθετείτε τα μεταλλικά κουτιά σε σταθερές επιφάνειες, διότι, καθώς καίνε τα κεριά, θερμαίνεται και το δοχείο εξωτερικά. Προσέξτε πως θα τα μετακινήσετε.
Να τσεκάρετε ότι τα κουτιά είναι στεγανά και γεμίστε τυχόν τρύπες με ένα σβόλο από στεγανωτικό πηλό. Σιγουρευτείτε ότι τα δοχεία είναι καθαρά και στεγνά και τα καπάκια έχουν αφαιρεθεί προσεκτικά αφήνοντας μια ομαλή επιφάνεια στο χείλος. Για να υπολογίσετε την ποσότητα κεριού που χρειάζεται, γεμίστε το καλούπι με νερό και μετρήστε το - για κάθε 100 ml νερού θα χρειαστείτε 90 γραμ. κρύου κεριού.
Θα χρειαστείτε: φιτίλι για δοχείο - καθαρό κουτί κονσέρβας για δοχείο - στερεωτικό, βάση φιτιλιού - μολύβι ή βελόνα φιτιλιού - κερί παραφίνης - διπλό βραστήρα - θερμόμετρο για κερί
1. Χρησιμοποιώντας ένα αρκετά μακρύ κομμάτι φιτιλιού, αρκετά πιο μακρύ από το βάθος του δοχείου, πιέστε τη μία άκρη μέσα από τη βάση φιτιλιού, πιέζοντας το μέταλλο γύρω από το φιτίλι για να το ασφαλίσετε. Δέστε την άλλη άκρη γύρω από το μολύβι έτσι ώστε η βάση του φιτιλιού να ακουμπάει στον πάτο του δοχείου, και το μολύβι να βρίσκεται στο χείλος του. Λιώστε το κερί παραφίνης στο πάνω μέρος του διπλού βραστήρα. Τσεκάρετε τη θερμοκρασία του κεριού με το θερμόμετρο. Όταν φτάσει τους 82 βαθμούς Κελσίου, απομακρύνετέ το από τη φωτιά.
2. Ρίξτε μια μικρή ποσότητα κεριού στο δοχείο και κρατήστε το μολύβι και το φιτίλι έτσι ώστε η βάση του φιτιλιού στον πάτο του δοχείου να μη μετακινηθεί. Σταδιακά θα προσθέτετε κερί προσέχοντας να μένουν σταθερά το φιτίλι και η βάση του. Ρίξτε περισσότερο λιωμένο κερί περίπου 1 εκ. από το χείλος του δοχείου και αφήστε το κερί να κρυώσει. Καθώς θα κρυώνει το κερί, θα παρατηρήσετε ότι γύρω από το φιτίλι σχηματίζεται ένα "πηγαδάκι". Ξαναζεστάνετε κερί και προσθέστε όσο χρειάζεται. Ξετυλίξτε το φιτίλι από το μολύβι και κόψτε το σε μήκος της αρεσκείας σας.
Καθώς τα κεριά λιώνουν
η μεταλλική επιφάνεια των δοχείων
θα δώσει μια έξτρα λάμψη.
Μπορείτε να γεμίσετε τα κουτιά
όσες φορές θέλετε.
πηγή: Gourmet, ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, 7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010, Μπέσσυ Νάσση

ανιχνευτικό εργαστήρι πυρόσβεσης

ανιχνευτικό εργαστήρι "πυρόσβεσης" της 1η Κοινότητας Ανιχνευτών Σαλαμίνας σε επίπεδο Τοπικής Εφορείας Σαλαμίνας (ευχαριστούμε την Λίτσα Λιούλη, Α.Κ.Α. 1η Κ.Α. Σαλαμίνας για τις φωτογραφίες που μας έστειλε!!!)

Διοργάνωση Ανιχνευτικού Εργαστηρίου 9ης Κοινότητας Ανιχνευτών Πειραιά

Η 9η Κοινότητα Ανιχνευτών της Τ.Ε. Πειραιά σας προσκαλεί στο Ανιχνευτικό Εργαστήρι που διοργανώνει 8-9 Μαΐου 2010 με θέμα "Εφαρμογές επικοινωνιακών μέσων και πολυμέσων σε παραδοσιακές και ηλεκτρονικές παρουσιάσεις".
Το ΑΕ διοργανώνεται στα πλαίσια της Ανιχνευτικής Προόδου αλλά και των αναγκών που δημιουργούνται στις κοινότητες ανιχνευτών για την άψογη και πληρέστερη παρουσίαση.
Θα υπάρχουν ομιλητές οι οποίοι θα αναλύσουν από την αρχή πώς φτιάχνετε μια καλή παρουσίαση το Σάββατο και την Κυριακή θα συζητήσουν της παρουσιάσεις που θα έχουν δημιουργήσει οι Ανιχνευτές/τριες μέσα από τους ομίλους.
Με τη λήξη του εργαστηρίου οι Ανιχνευτές/τριες θα λάβουν memory stic το οποίο θα περιέχει όλες τις παρουσιάσεις που θα έχουν δει το ΣΚ.
Όσοι και όσες Ανιχνευτές/τριες επιθυμούν να συμμετάσχουν μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλ.: 6936945468 Ευγενία Παπαντωνοπούλου Α.Κ.Α. μέχρι και την Παρασκευή 30 Απριλίου 2010.
Το κόστος καλύπτεται από την Ε.Κ.Σ. της Τ.Ε. Πειραιά.
Παρακαλούνται οι Ανιχνευτές/τριες και οι βαθμοφόροι να προσέρχονται με στολή και στις ώρες έναρξης που αναγράφονται στο αναλυτικό πρόγραμμα που επισυνάπτεται.
Το ΑΕ θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της Περιφερειακής Εφορείας Σαρωνικού «Μανώλης Βελισσάριος» στην Μαρίνα Ζέας – Πειραιάς.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΙΧΝΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 8/5/2010
Προσέλευση 2.00μμ
Προσευχή - Τυπικά Έναρξης 2.30 - 2.45μμ
Έναρξη – Χαιρετισμοί 2.45 - 3.00μμ
Παρουσιάσεις 3.00 - 7.00μμ
(κατά τη διάρκεια ανάλογα με τη ροή του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν και διαλείμματα)
Λήξη 1ης ημέρας - Τυπικά Λήξης 7.00μμ

ΚΥΡΙΑΚΗ 9/5/2010
Προσέλευση 11.00πμ
Προσευχή - Τυπικά Έναρξης 11.20 - 11.40πμ
Έναρξη - Παρουσιάσεις 11.40πμ - 2.00μμ
(κατά τη διάρκεια ανάλογα με τη ροή του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν και διαλείμματα)
Γεύμα 2.00 - 4.00μμ
Παρουσιάσεις 4.00 - 7.30μμ
(κατά τη διάρκεια ανάλογα με τη ροή του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν και διαλείμματα)
Λήξη 2ης ημέρας - Τυπικά Λήξης 7.30μμ

πηγή: ανακοίνωση Τ.Ε. Πειραιά

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Σπαθάρειο Μουσείο

Η δημιουργία του Σπαθάρειου Μουσείου είναι το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας και επίπονης προσπάθειας του διάσημου καλλιτέχνη Ευγένιου Σπαθάρη και της δυνατής θέλησης του Δήμου Αμαρουσίου που συνετέλεσαν στην πραγματοποίηση ενός κοινού ονείρου. Ο Καραγκιόζης να αποκτήσει ένα μόνιμο στέκι.
Το Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών στεγάζεται στο ωραίο νεοκλασικό κτίριο της Πλατείας Κασταλίας και είναι μοναδικό στο είδος του σε ολόκληρο τον κόσμο. Σκοπός του Σπαθάρειου Μουσείου είναι να διατηρήσει, να προστατεύσει και να προβάλλει με κάθε τρόπο αυτό το σημαντικό μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που εκπροσωπεί το λαϊκό θέατρο και ο ήρωας του, ο ελληνικός Καραγκιόζης.
Πρόκειται για έναν χώρο τον οποίο επισκέπτονται οι μεν μεγάλοι για να θυμούνται τα παιδικά τους χρόνια, οι δε μικροί για να μαθαίνουν, από τα έργα και τις φιγούρες που θα βλέπουν, την ιστορία του θεάτρου σκιών και του ελληνικού Καραγκιόζη.

Κλαουράκης Νικόλαος
Ωρίωνας
Αρχηγός 8ης Κοινότητας Ανιχνευτών Κορυδαλλού

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

ξανά αναβολή ανιχν. εργ. ναυαγοσωστικής

Μετά από πολλή προσπάθεια και αρκετές αρνητικές συγκυρίες και αυτή τη φορά η πισίνα δεν θέλει να μας κάνει το χατήρι, να συνεργαστεί μαζί μας... (πανελλήνιοι αγώνες).
Έτσι για το ερχόμενο ΣΚ 24 & 25 Απριλίου 2010, το Ανιχνευτικό Εργαστήρι "Ναυαγοσωστικής" που διοργανώνει ο Κλάδος Ανιχνευτών, αναβάλεται.
Γίνονται προσπάθειες να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά τις εξετάσεις των σχολείων.
Λυπούμαστε για την αναστάτωση που θα προκαλέσουμε για άλλη μιά φορά στο προγραμμά σας.

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

κωπηλασία

Ευχαριστούμε τον φίλο Γιάννη Φορμόζα για το χρόνο που διέθεσε να μας βοηθήσει στη δράση κωπηλασίας που είχαμε προγραμματίσει, καθώς επίσης και για τη διάθεση της Λέμβου. Ελπίζουμε να τα ξαναπούμε σύντομα, με μια άλλη Ναυτοπροσκοπική δράση που θα προγραμματίσουμε.

8η Κοινότητα Ανιχνευτών Κορυδαλλού

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Bring them back

Η νέα καμπάνια της Ελλάδας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα και την επανένωση του μνημείου

www.protagon.gr/default.aspx?tabid=654&videoid=2129

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Σε όλα τα μικρά και μεγάλα,
λυκόπουλα του Σαρωνικού,
να περάσετε όμορφα,
εκεί... στις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων,
στον Άγιο Ανδρέα, στις 17 & 18 Απριλίου 2010
ΑνιχνευτέΣαρωνικού

Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Η φύση σε αριθμούς

H φύση σε αριθμούς: μια ταινία μικρού μήκους εμπνευσμένη από τους αριθμούς, την γεωμετρία και την φύση

www.protagon.gr/default.aspx?tabid=638&videoid=2112

Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

26η Π.Α.Π.Ε.


ανιχνεύτριες και ανιχνευτές...
οργανωτική επιτροπή...
και όλοι όσοι βρίσκεστε στην
όμορφη Θεσσαλονίκη...
για την 26η Π.Α.Π.Ε...
Καλή Επιτυχία!!!
Καλή Διασκέδαση!!!
Να περάσετε όμορφα!!!
ΑνιχνευτέΣαρωνικού

Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Σάλπαρε το καταμαράν Plastiki για το «νησί των σκουπιδιών»

Το αυτοσχέδιο καταμαράν Plastiki, το οποίο είναι φτιαγμένο από 12,000 πλαστικά μπουκάλια και ανακυκλώσιμο υλικό, ξεκίνησε το ταξίδι του από το Σαν Φρανσίσκο με προορισμό το Σίδνευ, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC...

το πλήρες κείμενο στο:
www.econews.gr/2010/03/26/plastiki-sailed-garbage-island
και επίσης:
www.theplastiki.com

Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

εν λευκώ...

«Διεκδικούμε την αλάνα μας»

Τελείωσαν τα μαθήματά τους. Απογευματάκι και βγήκαν έξω να παίξουν. Ο Χρήστος φέρνει την μπάλα. Σε λίγο έχουν κατέβει και οι άλλοι. Ο Βλαντ, η Αλεξάνδρα, η Χρύσα και τα άλλα παιδιά. Και αρχίζει το παιχνίδι. Για την ακρίβεια, δεν προλαβαίνει να αρχίσει και ανοίγει η πρώτη πόρτα: «Πάλι εδώ είστε;». Και η δεύτερη: «Αν σας ξαναπιάσω εδώ, χαθήκατε». Και η τρίτη: «Εξαφανιστείτε από εδώ παλιόπαιδα». Τα παιδιά δεν το βάζουν κάτω. Αποφασίζουν να διεκδικήσουν το παιχνίδι τους. Από αυτό το σημείο και τη γειτονιά της Πάτρας, αρχίζει και η ταινία. «Τα παιδία δεν παίζει». «Η ιδέα μας ήρθε εκεί που παίζαμε στην πιλοτή. Και δεν μας άφηναν, μας κυνηγούσαν. Ως και με μαχαίρια μας κυνήγησαν. Κάτι γυναίκες απειλούσαν ότι θα φωνάξουν την Αστυνομία» λέει στα Νέα (29/3/2010) η Αλεξάνδρα.

Τότε τα παιδιά σκέφτηκαν πως είχαν το δίκιο με το μέρος τους- το δικαίωμα στο παιχνίδι- και θα διεκδικούσαν τον χώρο τους για να παίξουν. Θα μπορούσε ο δήμαρχος να κάνει κάτι, σκέφτηκαν. «Ο δήμαρχος στην αρχή απέφευγε να μας απαντήσει», λένε. «Να ξαναδοκιμάσουμε», είπαν τα παιδιά. Και ξαναδοκίμασαν. Ώσπου τα κατάφεραν. Στην περιοχή κάτω από τον Άγιο Αλέξιο, στο παλιό λούνα παρκ, κέρδισαν την αλάνα τους. Και όχι μόνο την αλάνα τους, κέρδισαν και μια ταινία - ντοκιμαντέρ, καθώς όλη αυτήν την περιπέτεια την κατέγραψε η κάμερα της 28χρονης Αγγέλης Ανδρικοπούλου και του 36χρονου Αργύρη Τσεπελίκα.

Ο Χρήστος, 10 ετών, είναι ο... βετεράνος του σινεμά στην παρέα. Έχει παίξει και σε μια ακόμη μικρού μήκους ταινία της Αγγέλης. «Δεν το περιμέναμε ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε», λέει. «Όταν το έλεγα στους συμμαθητές μου δεν με πίστευαν, ώσπου είδαν την ταινία. Τώρα θα μας φτιάξει ο δήμαρχος το γήπεδο και θα παίζουμε. Με χορτάρι αληθινό». Η Αλεξάνδρα, που είναι 13 ετών και πηγαίνει στην Α΄ Γυμνασίου, στο 1ο Γυμνάσιο της Πάτρας, έχει βγάλει το συμπέρασμα: «Με επιμονή και υπομονή τα καταφέρνεις». Ήταν τόσο έντονη η εμπειρία, που μάλλον θα το θυμάται σε όλη τη ζωή της.

Η Χρύσα είναι 15 ετών, μαθήτρια του 6ου Λυκείου Πάτρας. Εκτιμά πολύ αυτό που πέτυχαν. «Θυμάμαι τα γυρίσματα που κάναμε στο σπίτι. Και λέγαμε πως η ζωή ενός εφήβου έχει πάρα πολλές ώρες στο Ίντερνετ. Υπάρχει ανάγκη, περισσότερο από ποτέ, να βγούμε έξω και να παίξουμε». Της αρέσει το μπάσκετ. Και το να βγει έξω είναι ένα βήμα προς τα εκεί και στην ποιότητα της υπόλοιπης ζωής της.

«Η ιδέα για το ντοκιμαντέρ γεννήθηκε καθώς παρακολουθούσα τα παιδιά, τον αδελφό μου Χρήστο και τους φίλους του, να παίζουν έξω» λέει η σκηνοθέτις Άγγελη Ανδρικοπούλου. «Και το συζητούσα με τον φίλο μου (τον Αργύρη) πόσο ωραία και αρμονικά παίζουν παιδιά από διαφορετικές χώρες, από την Αλβανία και την Ουκρανία και από αλλού και το μόνο για το οποίο μάλωναν ήταν για το ποιος παίζει καλύτερα μπάλα... Έτσι αρχίσαμε τα γυρίσματα δειλά δειλά, κουβεντιάζοντας με τα παιδιά και κρατώντας τούς διαλόγους τους για την ταινία».

πηγή: www.e-paideia.net/news/article.asp?lngEntityID=65202&lngDtrID=102
"Μακριά χτυπούν καμπάνες από κρύσταλλο:
Αύριο, αύριο, αύριο, το Πάσχα του Θεού!"
Οδυσσέας Ελύτης