Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

αρι8μίες...

1.300 από τις 1.600 γενιές του ανθρώπου έζησαν μόνο σε σπηλιές. Υπάρχουν και πιο ενδιαφέροντα: Μόνο 140 γενιές έχουμε γραφή. Μόνο 12 γενιές έχουμε τυπογραφία. Μόνο 8 γενιές έχουμε ακριβή μέτρηση του χρόνου. Επίσης: Μόνο κατά τη διάρκεια των τελευταίων4 γενεών έχουμε ηλεκτρικές συσκευές...
28 χρόνια, 2 μήνες και 19 μέρες! Για τόσο διάστημα ήταν ναυαγός ο Ροβινσώνας Κρούσος.
140 χρόνια πριν (το 1868) ο Christopher Latham αποφάσισε να τοποθετήσει τα στοιχεία του πληκτρολογίου της γραφομηχανής ανακατεμένα, έτσι ώστε οι γραμματείς να μην μπερδεύουν τα δάχτυλά τους από την ταχύτητά τους και να μην μπλοκάρουν τις μηχανές. Στην ίδια διάταξη είναι τοποθετημένα ακόμα και σήμερα τα πλήκτρα των υπολογιστών.
199.854 φίλαθλοι παρακολούθησαν τον αγώνα Βραζιλία - Ουρουγάη στο Μαρακανά. Ήταν το 1950. Και παραμένει ακτάρριπτο παγκόσμιο ρεκόρ θέασης ποδοσφαιρικού αγώνα.
9.335 χιλιόμετρα είναι το συνολικό μήκος του υπερσιβηρικού σιδηροδρόμου που ενώνει, ακόμα και σήμερα, τη Μόσχα με το Βλαδιβοστόκ. Πρόκειται για την μακρύτερη σιδηροτροχιά του κόσμου, η οποία διασχίζει 7 κράτη: Ρωσία, Ουκρανία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Μογγολία και Κίνα.
701 οι ράτσες των σκυλιών!
4 γκολ σ' έναν αγώνα είναι αδιαμφισβήτητη επιτυχία. Όχι πάντα. Το γνωρίζει καλά ο Κρις Νίκολ, ο οποίος το 1976 πέτυχε δύο γκολ για την ομάδα του και άλλα δύο αυτογκόλ στον αγώνα Άστον Βίλα - Λέστερ που έληξε με τελικό σκορ 2 - 2! Δεν άφησε άλλους να σκοράρουν.
279 χρόνια θα χρειαστεί να περάσουν μέχρι την επανάληψη του φαινομένου του περασμένου Αυγούστου. Ο λόγος για τη βραδιά με τα δύο φεγγάρια, οπότε ο Άρης ήταν ορατός στον ουρανό, τόσο όσο κι η Πανσέληνος. Συνέβη στις 27 Αυγούστου 2008 και θα επαναληφθεί... το 2287!
65 γερανοί, 13 μπουλντόζες, 55 γκρέιντερ και 175 νταλίκες εργάστηκαν για την κατεδάφισή του. Μιλάμε για το τείχος της ντροπής που από το 1961 μέχρι και το 1989 χώριζε στη μέση το Βερολίνο. Τώρα κατά μήκος των 177 μέτρων του μπορείς πια να περπατήσεις ελεύθερα και να αποτίσεις φόρο τιμής στην σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία.
2 γενιές του ανθρώπινου είδους έχουν την εμπειρία των αεροπορικών ταξιδιών, των διαστημικών πτήσεων, των μικροκυμάτων, της τεχνολογίας των ακτίνων laser, των ραγδαίων επικοινωνιών, των υπολογιστών, των μεγάλων επιτευγμάτων στον τομέα της ιατρικής, της τηλεόρασης και άλλων πολλών. Μία μόνο γενιά έχει την εμπειρία του διαδικτύου. Η δε επόμενη γενιά - της οποίας διαθέτουμε μηδενική εμπειρία - έχει ήδη γεννηθεί...

πηγή: περιοδικό «ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ» 44, ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 08, ari8μies από τον Πέτρο Ψωμά

Δεν υπάρχουν σχόλια: