Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

παράξενα και όμως αληθινά

Ο άνθρωπος κινεί 43 μύες όταν είναι μουτρωμένος και 17 όταν χαμογελάει.

πηγή: www.in2life.gr

αρι8μίες...

Τα 5.000.000.000 δολάρια έχουν ξεπεράσει οι εισπράξεις των έξι ταινιών με τις περιπέτειες του Χάρι Πότερ.

Στην 35η θέση παγκοσμίως κατατάσσεται η Ελλάδα με βάση τα επίπεδα αναλφαβητισμού τω ενηλίκων πολιτών της. Επισήμως, το 3,6% του πληθυσμού θεωρείται αναλφάβητο, ανεπισήμως, όμως, το ποσοστό φτάνει στο 13%.

Ο σμήναρχος Στέργιος Κωτούλας ήταν ο 19ος πιλότος πυροσβεστικού αεροσκάφους που έχασε τη ζωή του κατά την κατάσβεση φωτιάς από το 1974.

703,82 εκατομμύρια κυβικά είναι το απόθεμα νερού της Ελλάδας. Το 1985 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 1.018,59 εκατ. κυβικά νερού.

Σε 1.420 ανήλθε ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων τον Ιούνιο του 2009. Σ' αυτά 133 άτομα έχασαν τη ζωή τους, 153 τραυματίστηκαν βαριά και 1.608 τραυματίστηκαν ελαφρά.

30.000 επιβάτες θα εξυπηρετεί κάθε μέρα ο νέος σταθμός του μετρό Νομισματοκοπείο, ο οποίος θα μειώσει τη διαδρομή Χολαργός - Σύνταγμα από 40' (που απαιτούνται χρησιμοποιώντας αυτοκίνητο) σε μόλις 10'.

Από 100 έως 200 σημεία διαφέρει η γενετική αλληλουχία κάθε ανθρώπου από εκείνη των γονιών του, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα διεθνούς ερευνητικής ομάδας.

πηγή: "ΤΗ3 NUMBER5" ΤΑΣΟΣ ΜΕΡΓΙΑΝΝΗΣ (www.sansimera.gr, Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, Υπουργείο Πολιτισμού, "Ελευθεροτυπία"), FAQ, τεύχος Νο 66 - 3 Σεπ. 2009 & τεύχος Νο 67 - 10 Σεπ. 2009

περί δράσης...

Η Ταινιοθήκη στη νέα της εποχή


Ένα ολόλευκο κτίριο τραβάει εδώ και τρεις εβδομάδες τα βλέμματα, στο σημείο όπου η Ιερά Οδός συναντά τη Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον κεντρικό δρόμο του up and coming Μεταξουργείου. Ανάμεσα σε συνεργεία, γκαράζ, οικοδομές και νυχτερινά κέντρα, στην απόλυτη μεταβιομηχανική hip γειτονιά της Αθήνας, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος βρίσκει, επιτέλους, τη μόνιμη στέγη που της άξιζε, στο πανέμορφο διατηρητέο κτίριο στην ταράτσα του οποίου οι παλιότεροι θυμούνται τον θερινό κινηματογράφο Λαΐς...

το πλήρες κείμενο στο:

http://www.in2life.gr/culture/cinema/articles/174352/article.aspx?m=27#play

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Το Σάββατο ανακυκλώνουμε

Ο ΣΚΑΪ καλεί όλους τους φίλους του οι οποίοι έχουν ηλεκτρονικές συσκευές για ανακύκλωση να τις φέρουν στον προαύλιο χώρο του Badminton από τις 08.00 το πρωί μέχρι και τη 01.00 το μεσημέρι...

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Μια πόλη που τη σκέπασαν τα κύματα

Ερευνούν το μυστήριο τι συνέβη πριν από 5.000 χρόνια στο Παυλοπέτρι Λακωνίας

Το μυστήριο που κρύβει η αρχαιότερη καταποντισμένη πόλη στον κόσμο, στο Παυλοπέτρι Λακωνίας, αναζητούν Έλληνες και Άγγλοι επιστήμονες. Κανείς δεν μπορεί να πει ακόμη με σιγουριά τι ακριβώς συνέβη πριν από 5.000 χρόνια και «ανάγκασε» τα κύματα να κατευθυνθούν στη στεριά και να σκεπάσουν για πάντα το λιμάνι, τους δρόμους και τα κτίρια της πόλης...

το πλήρες κείμενο στο:

www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4543153

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

"εκδρομή - εξερεύνηση δάφνης 2009"

Ξεκινάει σήμερα το πρωί στις 7:30 από τα Παλούκια της Σαλαμίνας, όπου είναι το ραντεβού μας, η "Εκδρομή - Εξερεύνηση Δάφνης 2009, της Περιφέρειάς μας.

Ελπίζουμε και κυρίως ευχόμαστε να μην μας τα χαλάσει ο καιρός και η Ε.Μ.Υ. να πέσει έξω στις προβλέψεις της.

Ευχόμαστε Καλή Επιτυχία στις Ανιχνεύτριες και Ανιχνευτές που συμμετέχουν στην "Ε.Ε.Δ."!!!

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

"εκδρομή - εξερεύνηση δάφνης 2009"

Σήμερα Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009, στις 18:00 στην αίθουσα "Μανώλης Βελισσάριος" της Π.Ε. Σαρωνικού στη Μαρίνα Ζέας, μαζευτήκαμε βαθμοφόροι και ανιχνευτές για την προετοιμασία και οργάνωση των Εξερευνητικών Ομίλων της "Εκδρομής - Εξερεύνησης Δάφνης 2009".
Η εκδρομή θα γίνει στη Σαλαμίνα, αντί στην Κάρυστο που είχε ανακοινωθεί για λόγους ασφαλείας (λόγω της κακοκαιρίας που προβλέπεται στις 24 & 25 Οκτωβρίου 2009).
Στην "Ε.Ε. Δάφνης" θα συμμετάσχουν 27 ανιχνευτές που χωρίστηκαν σε 7 Ε.Ο.
Οι ανιχνευτές είναι από τις κοινότητες:
1η Κ.Α. Δραπετσώνας, 1η Κ.Α. Καλλιθέας, 1η Κ.Α. Πειραιά, 1η Κ.Α. Σαλαμίνας, 2η Κ.Α. Νίκαιας, 3η Κ.Α. Καλλιθέας, 3η Κ.Α. Νέου Φαλήρου, 3η Κ.Α. Σαλαμίνας, 5η Κ.Α. Πειραιά, 6η Κ.Α. Καλλιθέας, 7η Κ.Α. Νίκαιας και 8η Κ.Α. Κορυδαλλού.
Ραντεβού το Σάββατο το πρωί στις 7:30 στα Παλούκια έξω από τα ferry boat...!!!

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Ενας παράδεισος, στου Ρέντη, για μεγάλα παιδιά

Δεν πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση για έναν ερευνητή από το να βλέπει το έργο του να γίνεται πράξη, να παίρνει σάρκα και οστά. Στα σίγουρα, δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση για έναν εργασιόπληκτο τριαντάρη από το να βρει ένα χώρο όπου μπορεί να «ξεδίνει» στις μεγάλες εντάσεις. Και ένας χώρος όπου μπορείς να παίξεις από τα ξεχασμένα, πλην αγαπημένα «μήλα» σε high tech έκδοση, μέχρι να κάνεις εικονική τραμπάλα, αποτελεί κανονικό παράδεισο για όλα τα... μεγάλα παιδιά...

το πλήρες κείμενο στο:


http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_210_15/10/2009_333445

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Πας ανήρ ξυλεύεται

Έρχονται από τη Λάρισα και είναι οι πρώτοι που φτάνουν στο δάσος μόλις σβήσει η φωτιά. Μουντζουρωμένοι από την κορυφή μέχρι τα νύχια, οι υλοτόμοι που «επιστρατεύονται» για να κατασκευάσουν αντιπλημμυρικά έργα στην καμένη γη σκιαγραφούν μέσα από τις ιστορίες τους ένα παραγνωρισμένο επάγγελμα.

Η ώρα κοντεύει 6.00, και όμως ακόμη δεν έχει φωτίσει. Από τις σιλουέτες των αγροτικών που διαγράφονται καταλαβαίνουμε...

το πλήρες κείμενο στο:

www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=293832&dt=14/10/2009

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ...

ΜΙΑ ΝΕΑ «ΗΠΕΙΡΟΣ» ΑΠΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ

Οι δορυφόροι δεν έχουν ακόμη καταφέρει να την εντοπίσουν με ακρίβεια. Και όμως, η «δίνη του Ειρηνικού», ένας τεράστιος σκουπιδότοπος από πλαστικά στον Ειρηνικό Ωκεανό, όχι μόνον υπάρχει, αλλά επεκτείνεται συνεχώς. Αυτό πιστοποιούν στο ΟΙΚΟ οι Αμερικανοί ερευνητές που μελετούν τις επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον του κινούμενου αυτού φαινομένου.

Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους σκουπιδότοπους του πλανήτη. Αποτελείται από πλαστικά και βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, σε μια περιοχή που εκτείνεται από τη Βόρεια Αμερική μέχρι την Ιαπωνία. Οδοντόβουρτσες, μπουκάλια, καρέκλες, εξοπλισμοί ψαρέματος, κάδοι, παιχνίδια, αναπτήρες και χιλιάδες άλλα πλαστικά αντικείμενα διασκορπισμένα σε μιαν έκταση που οι επιστήμονες συγκρίνουν με το Τέξας - καλύπτει έκταση διπλάσια από την Πολιτεία των ΗΠΑ (περίπου 1.400.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα)! Και όπως διαπιστώνουν, επεκτείνεται συνεχώς...

το πλήρες κείμενο στο:

www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathcommon_2_10/10/2009_1289995

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

"εκδρομή - εξερεύνηση δάφνης 2009"

Σημαντικές πληροφορίες:
Συνάντηση Εξερευνητικών Ομίλων,
Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009 στις 18:00
στην αίθουσα "Μανώλης Βελισσάριος" της Π.Ε. Σαρωνικού
Εκδρομή - Εξερεύνηση Δάφνης 2009
24 & 25 Οκτωβρίου 2009
στην Κάρυστο, Νότια Εύβοια
Παρουσίαση εργασιών Εξερευνητικών Ομίλων
Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009 στις 18:00
στην αίθουσα "Μανώλης Βελισσάριος" της Π.Ε. Σαρωνικού

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Φωτοκύκλωσης Α.Ε., ένα σύγχρονο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων, εγκεκριμένο από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Στόχος της Φωτοκύκλωσης είναι η συνεισφορά στην Εθνική Ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος στο γενικό πλαίσιο που καθορίζεται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Παράλληλα με το σύστημα της Φωτοκύκλωσης δημιουργούνται οι προϋποθέσεις εξοικονόμησης ενέργειας, μείωσης του όγκου των απορριμμάτων και γενικότερα καλύτερες και ποιοτικότερες συνθήκες διαβίωσης για όλους μας.

Με τη Φωτοκύκλωση οι λαμπτήρες και τα φωτιστικά μας μπορούν να ανακυκλωθούν υπεύθυνα, συστηματικά και αποτελεσματικά, έως και 98%, εύκολα και δωρεάν!

www.fotokiklosi.gr/default.aspx

διήμερο κλάδου

Συνάντηση Κλάδου
για την προετοιμασία του
Διημέρου στη Νεμέα
στο "flocafe" στη Μαρίνα Ζέα
την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009, στις 20:00

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

πρόταση για βιβλίο


ΩΣ ΕΚ ΘΑΥΜΑΤΟΣ
Κωνσταντίνος Τζούμας

...Κάπως έτσι μεγαλώσαμε...
σαν ένα στοίχημα κόντρα σε κανόνες που δεν ίσχυαν, ενός συστήματος που δεν υπήρχε.
Ευτυχώς, όμως, τα καλύτερα παιδιά που κάναμε παρέα μάς έκαναν να νιώθουμε ότι δεν ήμασταν μόνοι, ακόμη κι όταν μας έζωναν τα φίδια με κείνο το Ανεπαισθήτως μ' έκλεισαν από τον κόσμο έξω του Αλεξανδρινού, καίτοι είχαμε ακούσει και κρότους χτιστών και ήχους μαστόρων...

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

περί δράσης...

Λακωνική Μάνη
Πέτρα και Θάλασσα

Λαμπρές καστροπολιτείες του παρελθόντος, σπηλιές, καταφύγια, γερακοφωλιές, πέτρινα μονοπάτια, γαλανές παραλίες, δόξα και υπερηφάνεια, θρύλοι για στοιχειά και νεραϊδογέννητους, ιστορίες για κουρσέματα, επαναστάσεις, γδικιωμούς... Λακωνικά, αυτή είναι η Μάνη.
κείμενο: PASSPORT, τεύχος 41, Μάιος - Ιούνιος 2009
εμείς ρίξαμε την ιδέα...

Σκουπιδότοπος το βαρυτικό πεδίο της Γης

Τουλάχιστον 300.000 άχρηστα αντικείμενα κινούνται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη

Η συσώρρευση αποβλήτων στο βαρυτικό πεδίο της Γης αποτελεί διαρκή απειλή για την ασφάλεια των διαστημικών πτήσεων και των δορυφορικών υπηρεσιών, προειδοποίησε σήμερα το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για Υποθέσεις Απώτερου Διαστήματος (UNOOSA).

"Η λήψη άμεσων μέτρων για τη μείωση των διαστημικών αποβλήτων αποτελεί κοινό συμφέρον για την ανθρωπότητα, κυρίως αν θέλουμε να προστατεύσουμε το διάστημα για τις επόμενες γενιές", υπογράμμισε ο διευθυντής του UNOOSA, Μάζλαν Οτμαν, σε ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε από την Βιένη.

Σύμφωνα με το UNOOSA "οι δορυφόροι που δεν χρησιμοποιούνται πια και άλλα απόβλητα που παραμένουν σε τροχιά για μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν κάνει το διάστημα πιο επικίνδυνο τόσο για τους αστροναύτες όσο και για τους εν ενεργεία δορυφόρους και για τις άλλες διαστημικές μηχανές".

Οι ζημιές στους δορυφόρους μπορεί να έχουν άμεσες επιπτώσεις στις δραστηριότητες στην Γη, για παράδειγμα στην τηλεφωνία, το ραδιόφωνο, την τηλεόραση, τις υπηρεσίες μετεωρολογίας και τις τραπεζικές υπηρεσίες. "Η αύξηση του αριθμού των δορυφόρων έχει πολλαπλασιάσει τα διαστημικά αποβλήτα που αποτελούν διαρκή κίνδυνο για συγκρούσεις", υπογράμμισε ο UNOOSA.

Σύμφωνα με έκθεση που έγινε από το ισντιτούτο Space Security Index το 2008 περίπου 300.000 αντικείμενα μεγέθους από ένα έως 10 εκατοστά προερχόμενα σε μεγάλο βαθμό από ανθρώπινη δραστηριότητα βρίσκονταν σε τροχιά στην περιφέρεια της Γης. Με ταχύτητες που φτάνουν τα χιλιάδες χιλιόμετρα την ώρα "ακόμα και τα πιο μικρά απόβλητα μπορούν να προκαλέσουν ζημιές σε μια διαστημική μηχανή", παρατηρεί η έκθεση του UNOOSA.

(Πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)


πηγή: enet.gr "ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΤΠΙΑ", http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=87697

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2009

"εκδρομή - εξερεύνηση δάφνης 2009"

Συνάντηση Κλάδου
για την προετοιμασία της
"Εκδρομής - Εξερεύνησης Δάφνης",
στην αίθουσα της Π.Ε. Σαρωνικού
την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009, στις 20:30.

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

"Αρχή της νίκης αποτελεί το θάρρος."
Πλούταρχος

εν λευκώ...

Πως σχηματίστηκε το μονοπάτι...

Μια μέρα ένα μοσχάρι χρειάστηκε να διασχίσει ένα παρθένο δάσος για να επιστρέψει στη βοσκή του. Ως άλογο ζώο άνοιξε ένα κακοτράχαλο μονοπάτι, όλο στροφές, ανηφόρες και κατηφόρες.
Την επόμενη μέρα ένας περαστικός σκύλος χρησιμοποίησε το ίδιο μονοπάτι για να διασχίσει το δάσος. Ήρθε μετά η σειρά ενός προβάτου, επικεφαλής ενός κοπαδιού, το οποίο πήρε το έτοιμο μονοπάτι παρασύροντας και τους συντρόφους του.
Αργότερα οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν το ίδιο μονοπάτι, μπαινόβγαιναν, έστριβαν δεξιά κι αριστερά παρακάμπτοντας εμπόδια με παράπονα και βρισιές - με το δίκιο τους. Κι όμως τίποτε δεν έκαναν για να βρουν μια εναλλακτική λύση.
Έπειτα από τόση χρήση το μονοπάτι έγινε δρομάκι, όπου τα καημένα τα ζώα βαρυφορτωμένα παιδεύονταν τρεις ώρες για να διασχίσουν μια απόσταση που θα κάλυπταν σε τριάντα λεπτά, αν δεν υπήρχε εκείνο το μονοπάτι ενός μοσχαριού.
Πέρασαν πολλά χρόνια και το μονοπάτι έγινε ο κεντρικός δρόμος ενός οικισμού και μεταγενέστερα η κεντρική λεωφόρος μιας πόλης. Όλοι διαμαρτύρονταν για την κυκλοφορία, καθώς δεν υπήρχε χειρότερη διαδρομή.
Στο μεταξύ, το γερo-σοφό δάσος γελούσε βλέποντας ότι οι άνθρωποι έχουν την τάση να ακολουθούν τυφλά την πεπατημένη οδό χωρίς ποτέ να αναρωτιούνται αν υπάρχει καλύτερη επιλογή.

Paulo Coelho
εκδρομή 1ης Κοινότητας Ανιχνευτών Καλαμακίου στη Μυτιλήνη, 29/8-1/9/2009
(φωτογραφίες: Μαίρη Βαξεβανοπούλου)