Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

δράσεις 8ης Κ.Α. Κορυδαλλού

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Το όραμα ενός Μουσείου για την Ακρόπολη και ταυτόχρονα μιας στέγης για όλα τα γλυπτά του Παρθενώνα επιτέλους έγινε πραγματικότητα.

Η 8η Κοινότητα Ανιχνευτών Κορυδαλλού στις 15 / 11 / 2009, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τους Θησαυρούς της Ακρόπολης στο σύνολό τους, συγκεντρωμένους σ’ ένα ενιαίο χώρο, σ’ ένα περιβάλλον αντάξιο της σημασίας τους.

Το Μουσείο είναι ένα κτήριο σύγχρονης αρχιτεκτονικής και βρίσκεται σε αρμονία με τον περιβάλλοντα χώρο. Ιδιαίτερα από τα ανώτερα επίπεδα του Μουσείου τα παιδιά μπόρεσαν να απολαύσουν την πανοραμική θέα της Ακρόπολης και των αρχιτεκτονικών μνημείων.

Μία προσφορά του Μουσείου στους επισκέπτες είναι τα σωζόμενα αρχαιολογικά κατάλοιπα των ιδιωτικών σπιτιών και εργαστηρίων, που απλώνονται στους νότιους πρόποδες της Ακρόπολης και αποκαλύφθηκαν στο οικόπεδο του Μουσείου.

Το πρώτο μεγάλο σύνολο εκθεμάτων υποδέχεται τον επισκέπτη στο επίπεδο της εισόδου, όπου σε μια ευρύχωρη αίθουσα παρουσιάζονται τα ευρήματα από τις κλιτύς της Ακρόπολης. Ακολουθεί μία τεράστια υπόστυλη αίθουσα η οποία φιλοξενεί έργα της Αρχαϊκής Εποχής. Ο επισκέπτης στη συνέχεια βλέπει τα έργα του Αυστηρού Ρυθμού, που τον προετοιμάζουν για την Κλασική Εποχή. Ανεβαίνοντας ακολούθως στον τελευταίο όροφο του Μουσείου, βρισκόμαστε σε ένα κατάφωτο αίθριο και από κει στην αίθουσα του Παρθενώνα, όπου μπορούμε να δούμε την εξέλιξη της Πομπής των Παναθηναίων γύρω από τον πυρήνα του κτηρίου, να δούμε τις μετόπες ανάμεσα στους κίονες της Αίθουσας και τις θαυμάσιες αετοματικές συνθέσεις στα δυτικά και τα ανατολικά.

Κατά τη διαδρομή μπορούμε να απολαύσουμε πάνω από την αστική κορυφογραμμή της Αθήνας, τον Υμηττό στα νότια, το λόφο του Φιλοπάππου στα δυτικά, το Λυκαβηττό στα ανατολικά και ολόκληρη την Ακρόπολη στα βόρεια.

Η πορεία ολοκληρώνεται με τη διαδρομή μπροστά από τα Μεταπαρθενώνεια γλυπτά, τα Έργα της Ελληνιστικής Εποχής και εκείνα της Ρωμαιοκρατίας.

8η Κοινότητα Ανιχνευτών Κορυδαλλού

Δεν υπάρχουν σχόλια: